Ohjelmallinen ostaminen on kustannustehokkain tapa tehdä Display-mainontaa

Display- eli näyttömainontaa banner-mainoksilla ei enää tänä päivänä kannata lainkaan ostaa suoraan mediataloilta ja niiden mediamyyjiltä, vaan ohjelmallisen ostamisen avulla ammattimaisista ohjelmistoista. Suomessa käytännössä tämä tapahtuu AdFormin tai DoubleClickin ohjelmistojen avulla. Kun mainonta ostetaan ohjelmallisesti, mainospaikkoja ei välttämättä tarvitse valita medianimiketasolla. Eli mainoksia ei etukäteen osteta medioihin kuten Kauppalehti, Ilta-Sanomat, Iltalehti, vaan kampanja perustetaan lähtökohtaisesti eri kohdennuskriteerien mukaan. Silloin mainoksia voidaan esittää silloin lähes missä tahansa mediassa, jossa kohderyhmä vierailee kampanjan aikana. Sivustoja voidaan listata toivottuihin ja ei-toivottuihin, jolloin mainosympäristöä voidaan myös kontrolloida ja estää mainosten näkyminen ei-toivotuissa medioissa.

Kohdennuskriteeriksi (ns. Line Item) voidaan valita lähes mitä tahansa asiaa, jolla kohderyhmä tunnistetaan, esimerkiksi vieraillut matkailu-, auto- tai finanssisivuilla eri medioissa, tai asiakkaan omalla sivustolla tai sen osiossa. Niinpä myös eri mainokset ja viestikärjet voidaan ohjata automaattisesti kohdeyleisölle, joka on jo osoittanut kiinnostustaan ko. aihealueeseen. Silloin esim. ison tavaratalon kosmetiikkamainokset ohjataan kävijöille, jotka ovat vierailleet kosmetiikkasivuilla. Ja lemmikkieläintarvikemainokset vain niille, jotka vierailleet ko. aihealueen sivuilla jne.  

Jopa 10-kertainen tehokkuus mitatusti

Oikein aihepiirejä ja kohdeyleisöjä yhdistämällä mainonnan tehokkuus jopa 10-20-kertaistuu verrattuna siihen, että esim. auto-, matkailu-, kosmetiikka- tai lemmikkieläintarvikemainoksia näytettäisiin satunnaisesti satunnaisille sivulataajille eri medioissa. Tulevaisuudessa hämmästellään, onko ihan oikeasti koiranruokaa joskus mainostettu ihmisille, joilla ei ole edes koiraa!

Ohjelmallisen ostamisen kampanjaa voidaan heti sen käynnistyttyä analysoida ja raportoida. Silloin nähdään, mitkä luovat ratkaisut, mediat tai yksittäiset some/blogi-sivut tai kohdennuskriteerit ovat lähteneet toimimaan parhaiten. Seuranta voidaan viedä aina esim. verkkokaupan ja mainospanostuksen euroihin asti.

Käytännössä kaikille tutkittaville muuttujille voidaan laskea CPA-hinta eli hankintakustannus per tilaus, ja laskea paljonko saavutettiin myyntiä. Kun dataa voidaan ajaa ristiin sekä mainos-, media- että kohdennustasolla, ohjelmallisen ostamisen kampanjoita optimoimalla eli turhaa ja kallista karsimalla. Näin voidaan saavuttaa monikymmenkertainen hyöty verrattuna mainontaan, jossa on etukäteen päätetty omistaa mainosbudjeteista kymppitonneja etukäteen valituuihin medioihin ilman mitään optimointia.

Ohjelmallinen ostaminen on nyt arkea jo liki kaikessa verkon display-mainonnassa. Seuraavaksi ohjelmallisen ostamisen ennustetaan leviävän myös rajoitetuin ominaisuuksin kaikkeen muuhun mediamainontaan, kuten ulkomainontaan, tv- ja radiomainontaan ja lopulta myös printtimainontaan.

Mistä haluaisit kuulla lisää? Miten voimme auttaa? Haluatko kuulla referenssejä?